Sibergah.comSiber Güvenlik Karargâhı

Aramayı Kolaylaştıran Pratik Google Teknikleri

Google bir arama motoru olmaktan daha ziyade bir araştırma aracı statüsündedir. Klasik aramalar yapmak yerine, eğer pratik ve püf noktalarını biliyorsanız ondan çok daha fazlasını elde edebilirsiniz. Bu yazımızda işinize çok yarayacak pratik Google teknikleri olacak.

 

Sitelerin Açık Olan Index ve Dizinleri Bulun

Çoğu zaman  açık olan index sayfalarını, dizinleri ve klasörleri bulmak hackerların işidir. Ve açık bırakılan dizinlerde genellikle kritik dosyalar, resimler, filmler veya müzikler olur. Ama normal kullanıcıların göremeyeceği şekilde olan bu adresler artık size de açık! Bunun için Google’ın intitle parametresinden yararlanıyoruz. Kullanımı intitle:aranacak terim şeklindedir. Arama kutucuğuna: intitle:”index of” jpg şeklinde bir terim giriyoruz. Ve açık olan bütün dzinlerdeki *.jpg uzantılı resimlere götürüyor. Eğer daha karmaşık bir şeyler denemek isterseniz intitle:”index of” jpg movie aramasını deneyebilirsiniz mesela…

 

Sadece Belli Dosya Tiplerini Arayın

Filetype komutu ile Google içinde aramanızı sadece Word, Excel, Powerpoint dosya tipleri gibi spesifik bir belge tipiyle sınırlandırabilirsiniz. Filetype ile sadece belli dosyalara göre arama yaptırarak aramanızı daha başarılı ve etkin kılabilirsiniz. Bazı dosya tipleri ve uzantıları:

  • DOC, DOCX – Microsoft Word belgeleri *.doc ve *.docx
  • PPT, PPTX – PowerPoint Sunumları *.ppt ve *.pptx
  • XLS, XLSX – Excel belgeleri *.xls ve *.xlsx
  • PDF – Adobe Acrobat dosyaları *.pdf
  • PSD – Adobe Photoshop dosyaları *.psd

Örneğin, filetype:ppt tarih sorgusu bize içeriğinde ya da başlığında “tarih” geçen Powerpoint sunum dosyalarını getirecektir. Bu aramaları bildiğiniz başka tür dosya tipleri ile de deneyebilirsiniz.

 

Müzikleri, MP3 Dosyalarını Arayın

*.mp3 ve *.m4a (iTunes formatı) uzantılı internete saçılmış müzik dosyalarını bulmak için ise yapmanız gereken şu arama terimlerini kullanmak:

Eğer belirli bir şarkıcı veya albüm arıyorsanız, yukarıdaki arama sorgularının en sonuna ilgili isimleri de eklemeyi unutmayın.

 

Çizgi Romanları Arayın

Birçok çizgi roman internette ya .cbr ya da .cbz uzantılı yer alır. Cbr, CDisplay (Windows) programı için; cbz ise FFView (MacOS) programında kullanılmaktadır. Bununla beraber dosyaları herhangi bir resim görüntüleme programıyla da görüntüleyebilirsiniz. İndirdiğiniz dosyanın cbr uzantıısını rarcbz uzantısını zip şeklinde değiştirip WinZip/7-Zip/WinRAR programları aracılığıyla sıkıştırılmış halden çıkartabilirsiniz. İlgili arama komutları şu şekildedir:

Eğer belirli bir çizgi roman arıyorsanız, arama komutlarının sonunda o ismi de belirtmeniz gerekir:

 

Boolen Mantığı ile Gelişmiş Aramalar Yapın

Boolean, mantık, matematik ve bilgisayar biliminde değeri doğru ya da yanlış olabilecek bir değişken türüdür. Bu değer, bazen 0 veya 1 şeklinde de ifade edilir. İki değerle yapılabilen bazı işlemler: “doğru ve yanlış = yanlış” | “doğru ya da yanlış = doğru”. Bu ifadeler, mantıksal sonuçlar çıkarmakta kullanılır. Bizler de bunu Google üzerinde deneyeceğiz.

AND
Bununla google sonuçları girilen bütün kelimeleri içerecek şekilde yapar: Google arama çubuğuna e-siber web teknolojileri girmek ile e-siber AND web AND teknolojileri  girmek aynı şeyi ifade eder.

OR
Bununla girilen terimlerden herhangi birini bulunur. Örneğin aramaya:  "tatil" londra OR paris girmek ile “|” sembolünü kullanarak "tatil" londra | paris  girmek aynı şeyi ifade eder. Veya sonuçlarınızı daha da kesinleştirmek için "tatil" (londra OR paris)  şeklinde de kullanabilirsiniz.

– Eksi İşareti
Eksi işareti ile girdiğiniz terimlerden ilgili kelimelerden sonuçlarda gösterilmemesini sağlarsınız: "Tatil" -İspanya  terimini girdiğinizde İspanya ile ilgili tatiller sonuçlardan çıkarılacaktır.

“” Tırnak İşareti
Eğer girdiğiniz kelime gruplarının tam aynen girdiğiniz şekilde sonuçlarda çıkmasını istiyorsanız tırnak işaretini kullanmanız gerekir. "Web Teknolojileri" girmek, tırnaksız girilen Web Teknolojileri  teriminden daha etkili sonuçlar getirecektir.

 

İki Terimin Birbiriyle Olan İlişkisini Bulan Operatör

AROUND(n), herhangi iki terim arasına konularak, bu iki terim arasındaki mesafeyi (uzaklık değil!) ‘n’de tanımlanan sayıya göre bulan çok ilginç bir operatördür. AROUND operatörü ‘karşılıklı olarak’ araması yapılan iki farklı terimin arama sonucu kombinasyonlarına bakarak birinin diğerine baskın olduğu sonuçları çıkartıyor. Fakat sonuç olarak aramasını yaptığınız iki farklı terimin birbirleriyle olan ilişkisine bakıyorsunuz. Operatördeki (n) sayısı karşılıklı araması yapılan iki terimin arasındaki ilişki mesafesini tanımlar. Yani n sayısı küçük bir rakamsa, iki terimin ilgili olduğu sonuçlar o yakınlıkta çıkacaktır. Eğer rakam büyükse, sonuçlarda iki terimin birden ilişkili olduğu alakalı sonuçlar artacak ve yakınlık azalacaktır.

Örnek AROUND(n) kullanımları:

Birbiriyle ilişkisini ve mantıksal yakınlığını merak ettiğiniz her şeyi around(n) ile karşılaştırarak çok ilginç sonuçlara ulaşabilirsiniz.

 

Diğer Kaynaklar

  • Google’ın web aramalarını hassaslaştırma üzerine olan yardım belgesi için tıklayınız.
  • Google’da hacking amaçlı aramaların nasıl yapıldığını öğrenmek için tıklayınız.

Bir Yorum Yazın